середа, 5 лютого 2014 р.

За що стоїть Майдан. Просвіта для чайників.

Вам кажуть провладні ЗМІ, що на Майдані стоять люди, які продалися Госдепу за 200 доларів?

Розглянемо чи так це?

Коли вже пішла мова про гроші, поговорімо про гроші. Про чиї гроші і про скільки.

Отже, беремо калькулятор.


1) Цифра перша: 500 000 000 000 (п’ятсот мільярдів гривень)  —  приблизно такий об’єм державних закупівель держави Україна за рік.

2) Цифра друга: 30%. Це найменше, скільки, за оцінками експертів, було вкрадено з оцих самих п’ятисот мільярдів гривень.

3) Цифра третя: 45 000 000. (сорок п’ять мільйонів) Це кількість населення України.

4) Цифра четверта: 14 000 000 (чотирнадцять мільйонів). Це кількість населення України – осіб пенсійного віку.

5) Цифра п’ята: 8грн = 1 долл США за курсом Нацбанку України на сьогодні.

А далі робимо прості арифметичні обчислення. 30% з 500 мільярдів гривень це 150 мільярдів гривень. Тобто сума, яку щороку крадуть на держзакупівлях. Це коли машину, що коштує 100 тис. грн. для якогось міністерства купили за 150 тис. грн. 100 заплатили виробнику машини, 50 поклали собі до кишені, вам показали чек на 150 – це називається “откат”.

Це ніби ви свого сина чи внука послали на базар купити продуктів, дали йому 100 гривень, він накупив продуктів на 50, з продавцем домовився, щоб той йому видав чек на 100 гривень. Вам показали чек на 100 гривень, з яких 50 пішло на продукти, 25 до кишені вашого сина чи внучка, а 25 до кишені продавця за липовий чек. А ви навіть не здогадуєтеся як внучок вас обдурив і радіє. “От у мене баба дурна! А який я розумний!”

Це називається – корупція. З латинської мови - “гниття”. Гниття призводить до смерті. Це ніби ракова пухлина.

Але ідемо далі. Ділимо ці 150 мільярдів на 45 мільйонів населення України. Отримуємо цифру 3333 грн. Що це за сума? Це сума саме тих грошей, які було вкрадено (лише через один-єдиний механізм державних закупівель – це “откати” на кожному з нас) у КОЖНОГО громадянина України.

А сім’ю з чотирьох осіб на скільки “откатали”? 4 х 3333 = 13332 гривень. І так щороку. У кожного з вас. Не важливо хто ви – підприємець, програміст, водій тролейбуса, чи службовець з “Беркуту”. У всіх виймають з кишені оцю саму суму. А особливо вигідні безробітні, бо на виплатах з безробіття можна красти вічно, на кожному безробітному. І навмисне робити так, аби він не знайшов собі роботи. Ба на безробітті крутяться суми ще фантастичніші!

А ще в Україні живе багато людей, які не можуть користуватися такими благами цивілізації як інтернет та почитати, що ж насправді відбувається. Це пенсіонери. І їх у нас біля 14 мільйонів. А давайте ці вкрадені 150 мільярдів поділимо на ці 14 мільйонів пенсіонерів.

Ми отримуємо страше число — 10714 грн. Майже 11 тисяч грн. Коло 1000 грн на місяць. Це Ви собі уявіть стару бабцю пенсіонерку, і уявіть собі здоровила в золотому годиннику на “Лєксусі”, який щомісяця приїжджає до цієї бабці і забирає в неї по тисячі гривень. Уявили? Отак НАСПРАВДІ виглядає правляча Партія Регіонів.

Майже по 1000 гривень з кожного пенсіонера. Щомісяця. Пенсіонерів 14 мільйонів.

Так от, ми підійшли до суті. Євромайдан стоїть для того, щоб такого не було. Це якщо коротко.

А до чого тут Європа, запитаєте Ви? А до того, що в Європі немає такої корупції. І в США немає. Коли, наприклад, в Бостоні, у Бостонському Тунелі від дощів та грунтових вод просіла одна бетонна плита і привалила звичайного водія, посадили багатьох. Мера Бостону врятувало від посадки лише те, що одним з підрядників будівництва тунелю був триюрідний брат його дружини. Врятувало лише те, що “триюрідний”. Американські гуманісти в Американському Суді вирішили що “триюрідний” - не достатньо, щоб кваліфікувати це як “корупцію”. І взагалі в Америці живе одна біднота  - 10 найбагатших сенаторів разом “коштують” близько 2.9 мільярдів доларів. А наші 10 найбагатших народних депутатів скільки “коштують”? Лише один син Віктора Януковича за три роки збагатився на 16 мільярдів. Доларів.

Лише Мер Харкова Кернес може закупити лавочки вартістю ШІСТСОТ гривень штука для метро “Олексіївська” за СТО П’ЯТДЕСЯТ ТИСЯЧ гривень за штуку. Уявіть, як “внучок сходив на базар”. Це ж скільки він поклав собі до кишені?!

Так ось, Угода про Асоціацію, НЕ підписана регіоналами у Вільнюсі, однією з обов’язкових умов ставить прозорість таких закупок, що робить НЕМОЖЛИВИМ такі крадіжки грошей з бюджету (тобто відбирання 1000 грн щомісяця у пенсіонерки).

Виглядає так, ніби за вашим внучком на базарі ходить іще два десятки спостерігачів, які одне одного не знають і вашому внучку домовитися з ними було б неможливо. В результаті з ваших 100 гривень він закупить продуктів на 50 гривень, отримає чек на 50 гривень, і принесе вам здачу 50 гривень.

А чому Асоціація з ЄС, а не Таможений Союз? Що ж хоче ЄС від цієї Асоціації. А чого хоче РФ від Таможеного Союза? Усі хочуть одного. Грошей.

Що може запропонувати нам ЄС? Та все, що навколо вас. Машини, телефони, “євроремонт” у вашій квартирі, “євророзетка” для вашого модного електрочайника. Європейський диплом про освіту. Куди не глянь. Ви все це радісно купуєте. Тільки зараз ви це купуєте з тією самою націнкою в 30% (3333 з кожного і 1000 з пенсіонерів. Пам’ятаєте?)

Отже, Захід зацікавлений ШКУРНО в багатих українцях. Я вже мовчу про те, що багаті українці НЕ будуть створювати проблем на східних кордонах ЄС. Що є додатковим бонусом до появи такого великого ринку збуту.

І отут проблема. Як? Звідки ці українці мають раптом отримати змогу стати ринком збуту для дорогих (або просто недешевих) товарів і послуг країн Заходу? Зрозуміло, що про 45 мільйонів заробітчан у ЄС мова НЕ йде. Ніякий ЄС цього не витримає і не допустить. Тому треба щоби УКРАЇНЦІ стали багатими В УКРАЇНІ і працювали на себе В УКРАЇНІ. І перше, що треба зробити хоча б для початку – це щоб оті 3333 та 1000 грн у них не крали на держзакупівлях. Для початку. Як це зробити ? Ну треба шось таке підписати з Україною, щоби ґарантувало поступове збагачення 45 мільйонного населення. Це Асоціація. У ній тисячі правил. Про геїв там і слова немає.

Тепер РФ. З нею ще простіше. Росії, на відміну від Заходу, просто нема чого запропонувати 45 мільйонам багатих українців. Відпочинок в Гаграх? Сафарі в Сибіру? Матрьошка? Атомні підовдні човни? Ракети? Хіба їх намажеш на хліб? А щойно українці стають багатими  —  вони їдуть витрачати свої гроші НЕ в РФ. Тому РФ і НЕ зацікавлена у збагаченні 45 мільйонів українців. Їй значно комфортніше розмовляти з декількома десятками багатих українських депутатів-корупціонерів. І ці корупціонери  —  і є їхнім ринком збуту. Що може їм запропонувати РФ? Відкати. Відкати за що? За цілком вагомі активи всередині України. Газова Труба, Турбоатом, Атомні електростанції. А всі ви - раби та прислуга. Незалежно від мови. Хочемо згвалтуємо вашу доньку як у Врадіївці, захочемо взагалі склепаємо кримінальну справу і закриємо вас на років 10. Просто так. Було б за що, взагалі б убили на місці.

Отже, глобальна різниця між РФ і Заходом (причому, нічого особистого, тільки бізнес) в об’ємі ринку збуту. Для Росії це  —  пару десятків осіб при владі (в народі їх називають олігархами). Для ЄС це  —  45 мільйонів споживачів, які щороку рівномірно багатшають залежно від своєї працьовитості.

І ця глобальна різниця диктує і стратегію й тактику поведінки сторін. У випадку з РФ це виглядає приблизно так: ось Вам, ніщіє хохли 15 мільярдів “от баріна”  —  ми це розрекламуємо на весь світ які ми гарні. За це ми витягнемо з Вашого бюджету через механізм відкатів прогнилих держзакупівель в рази більше (про це вони вам не скажуть по телевізору). Вам також ніхто не скаже, що ці “російські” 15 мільярдів, насправді перепозичені нам європейські але за вищим процентом. РФ взяла їх у ЄС під 2.5%, а нам перепозичила під 6%. Дружба така.

У випадку з ЄС і Угодою про Асоціацію це виглядає по-іншому. “Ми Вам даємо правила гри, які ведуть до процвітання, до збільшення купівельної спроможності 45 мільйонів українців, збільшення кількості робочих місць, можливостей відкрити власний бізнес за чіткими правилами і без принижень у Податковій. За цими правилами ви самі наведете лад у своїй державі. ЄС ніби натякає: “Нам Ваші 45 мільйонів споживачів  - дуже  цікаві, але не настільки, щоби голови за це розбивати”. Ну і, в принципі, глобально вони праві. Бо ж як тільки ми розбагатіємо (за їх допомогою чи без)  -  ми все одно йдемо до них, за їхніми ж товарами, за “євроремонтами” та “євророзетками”. Не російські. Бо Росії дійсно нічого запропонувати окрім як “завєрнуть Єнісєй”. А навіщо?

Робіть висновки кожен для себе. Можна в такій країні народжувати дітей? Чи спочатку треба змінити країну? Чи може виїхати там де краще? Чи може оце саме “краще” створимо тут?

Ось за це стоїть Майдан. За “краще тут”. За наше майбутнє.. Щоб не крали ті 30% і більше. За свободу вашу і нашу. А НЕ за міфічні 200 доларів від міфічного Госдепа.

джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар